Massage opleidingen Levensakker

Massage en Schröpfen / Cupping


Massage kan op een hele zachte manier. Of ook op een stevige manier.


Een zachte streling kan al voldoende zijn om het lichaam diep te laten voelen dat het aangeraakt wordt. En ontspanning zal zich aandienen. Voor hele kwetsbare mensen kan een zachte aanraking heel mooi passen. Zo kan de aanraking diep doorwerken terwijl het voor het lijf geen extra belasting is. De prikkels kan het lichaam in alle veiligheid verdragen.


Soms is een mens moe, kwetsbaar of heeft behoefte aan stilte, rust. Maar tegelijkertijd is er behoefte aan omhulling, bescherming, aanraking, bevestiging. Ik masseer uitsluitend op een liefdevolle manier. In afstemming met degene die aangeraakt wordt, in afstemming met elkaar komt een massage tot stand. Ik werk niet volgens een vast uitgestippeld plan. Een aanraking volgt zijn weg, zonder oordeel. Ik ben niet bezig om iets weg te werken of om iets te veranderen.

Schröpf
Symbool

Informatie aanvragen?

Klik op onderstaande link om informatie aan te vragen.

Het gaat altijd om de aandacht. Om de erkenning, om de

omhulling dat het lichaam nodig heeft om te ontspannen. Ook

de bezieling van het lichaam, een lichaamsdeel verbetert.

Voorbeelden

Mensen met doorbloedingstoornissen in de ledematen, hebben baat bij het masseren, ook na amputaties is het heel zinvol om het geopereerde lichaamsdeel in ieder geval aan te raken. Er wordt al heel gauw gezegd: “Mijn slechte been…” terwijl dit nou net het been is wat extra liefde en aandacht verdient. Door het aan te raken, te masseren, te omhullen komt er als vanzelf een herstel van het contact met dat lichaamsdeel. In de Ayurvedische geneeskunst wordt standaard bij het revalideren bij verlamde lichaamsdelen een uitgebreide dagelijkse massage ingezet en gaan de resultaten verder dan in onze westerse revalidatie, waarin massage nauwelijks meer een onderdeel vormt van behandelen.


Bij pijn gaat het immers ook altijd zo. Je wil er van af. Je wil het liever niet hebben, je wil het ook niet voelen. Je stopt er een pil in, en je neemt afstand in je gevoel naar die plek. De pijnlijke plek schreeuwt eigenlijk om aandacht. Door er naar toe te gaan in plaats van er van af, kan het lichaam zich weer opgenomen voelen in de gratie van het geheel, in de aandacht in de omhulling, in de liefdevolle energie die het zo hard nodig heeft.


Mensen met een moeilijke tijd, wanneer je somber dreigt te worden, of overspoeld door zorgelijke gedachten, onrustgevoelens.. ook dan kan een massage zo weldadig werken. Even wat meer energie in het voelen, dan voornamelijk in het hoofd aanwezig te zijn. Vanuit het hoofd komen nooit oplossingen, vanuit het lichaam valt er niks anders te doen dan  het voelen en luisteren naar wat gehoord wil worden. In die erkenning kan de rust weer terugkeren. Massage kan daarom ook heel behulpzaam zijn bij slaapproblemen.


Mensen die hun lichaam noodgedwongen moesten blootstellen aan chemokuren of bestraling. Na zo’n lijdensweg , gun je je lijf  een liefdevolle aandacht, om het te laten bekomen van een dergelijke ervaring met een traumatische impact.


Na een hersenbloeding of verlamming is het fijn om ook de aangedane lichaamsdelen te blijven aanraken en uit te nodigen om deel te zijn van het geheel. Onopgemerkt krijgt het verlamde lichaamsdeel minder gratie dan een goed functionerend lichaam.


Bij diverse gezondheidsklachten kan massage ondersteunend zijn. Bijvoorbeeld met de voetreflexmassage geef je via een indirecte weg via specifieke plekken aan de voet een effectieve prikkel. Bijvoorbeeld bij moeilijkheden met de stoelgang kun je via massage van voetreflexpunten een belangrijke verbetering bewerkstellingen. Zelfs wanneer de darmen al gewend zijn aan allerlei medicijnen of klysma’s.


Vooralsnog is het voor het lichaam en de geest van essentieel belang dat het wordt aangeraakt en dat het hierdoor haar bezieling weer terug voelt keren. Het is een opmerkelijk verschil of je alleen functioneel wordt aangeraakt of de rust en de liefdevolle intentie kunt ervaren bij de massages die in toewijding worden uitgevoerd.


Bij baby’s is het wetenschappelijk bewezen dat aanraking noodzakelijk is om gezond te kunnen opgroeien in lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Eigenlijk jammer dat daarvoor wetenschappelijk onderzoek nodig is geweest om mensen te overtuigen. Diep in ons wezen snappen we allemaal wel dat het nodig is. En dat geldt voor alle leeftijden, in alle omstandigheden. Bij revalidatie kan fysiotherapie een belangrijke focus zijn, maar massages komen daarbij helaas niet aan de orde.  Aanraken is essentieel, is wezenlijk om te ontspannen en om ons veilig en welkom te voelen.

Er zijn vele redenen om te masseren

Masseren is meer dan een technische bewerking van huid en spieren en bindweefsel. Aanraken met aandacht en warmte zijn minstens zo belangrijk voor een geslaagde massage. Ook het kiezen van de juiste massageolie bij het doel van de massage, kan de werking versterken.


Ik werk met biologisch-dynamische massageolien eventueel gemengd met een etherische olie, speciaal op u en uw klacht afgestemd. Ik heb me bekwaamd in diverse massagetechnieken: de klassieke lichaamsmassage, de voetreflexmassage, intuitieve massage, baby en kindermassage. Afstemming, liefdevolle aandacht en een bezielde aanraking blijven echter de meest belangrijke aspecten binnen de verschillende massagevormen. Massage is een gouden middel


rugmassage

Het helpt tegen stress, het bevordert ontspanning van lichaam en geest, het geeft nieuwe energie, kan verlichting geven van pijn. Het kan opgehoopte afvalstoffen weer in circulatie brengen. Het brengt bovendien meer lichaamsbewustzijn teweeg. Ons gewaarzijn van ons lichaam wordt gestimuleerd, de levensenergie kunnen we beter voelen stromen. De gevoelsenergie wordt gestimuleerd. Doordat alles beter in stroming wordt gezet kunnen blokkades opgeheven worden.


Massage kan om vele redenen worden ingezet. Bij sommige gezondheidsklachten geef ik voorafgaand aan de massage een schropfbehandeling. Schropfen (cupping) is een natuurgeneeskundige behandelingstechniek waarbij gebruik gemaakt wordt van speciale glaasjes die op specifieke punten op het lichaam worden vastgezogen. Daardoor worden gifstoffen die in het onderhuidsbindweefsel lagen opgeslagen, aangezogen en afgevoerd.


schropfen

Deze schropfbehandelingen zijn zeer effectief bij klachten als tenniselleboog, frozen shoulder, doorbloedingsstoornisssen in de arm, reumatische handen. Maar ook bij bepaalde vormen van hoge bloeddruk, ademhalingsmoeilijkheden, hoofdpijn, migraine, voorhoofdsholteontstekingen, menstruatieklachten en prostaatproblemen kan schropfen de behandeling heel gunstig beinvloeden, de klachten verdwijnen sneller. Ook gewoon ter ontspanning kan een massage worden ingezet. Duur van zo'n massage kan varieeren tussen een 1/2 tot 1 1/2 uur. Het is een gecombineerde vorm van massage, waarin een liefdevolle intentie en een zorgvuldige respectvolle benadering voorop staan.


Het lichaam bewaard voor ons allerlei informatie op een hele rauwe manier, gewoon zoals het is. Het is niet mooier gemaakt dan het is, er is geen verhaal omheen gemaakt, zoals we in ons hoofd wel steeds doen. Het lichaam bewaart de informatie puur zoals het is. Ik werk met de Helende Kracht van het Hart waarbij ook heel diep met de essentie van de klacht in contact getreden kan worden. Dit werkt als een hele krachtige diep zuiverende energie waarbij u zelf kunt ervaren hoe uw levensenergie geblokkeerd heeft gezeten en door middel van het inzicht een bevrijding ervan tot stand kan komen. Bovendien biedt u dit ruimte voor het creëren van nieuwe mogelijkheden. Nieuwe mogelijkheden die er voor zorgen dat u weer in contact bent met uw Levenskracht.


Vindt u het leuk om zelf te leren masseren?

Kijk dan bij: Cursussen en lezingen onder het kopje Massagecursus. Elk half jaar organiseer ik diverse massagecursussen waarin u zelf leert masseren op een niet technische manier, maar werkt vanuit uw hart. De cursussen worden gegeven in mijn eigen lesruimte op het praktijkadres in Siebengewald.


Meer informatie over massages: www.weleda.nl.

Workshop Schröpfen / Cupping


Schröpf

Bij voldoende aanmeldingen start de workshop weer. In afstemming met elkaar wordt de eerste datum gepland en wanneer het bevalt dan volgen de data voor deel 2 en deel 3 eveneens in afstemming.

 

  • We behandelen praktische en zeer interessante toepassingen voor zowel in privé- als praktijksituatie;
  • Een week voorafgaande aan de workshop ontvang je de lesmail met volledige lesinformatie toegestuurd.


Deze lesinformatie is nieuw ontwikkeld, helder en overzichtelijk, later ook als leidraad en overzicht erg handig.


Wat doen we in deze eerste schröpf-workshop-middag?

  • We beginnen met een inleiding in de do’s en don’ts van het schröpfen;
  • We oefenen de techniek; het zetten van de glaasjes én het schröpfmasseren;
  • Praktische achtergronden uit de TCM (Traditionele Chinese Geneeskunde) om toepassingen van het schröpfen te begrijpen en te kunnen beredeneren;
  • Specifieke meridianen om de route en plekken voor de schröpfglaasjes te bepalen;
  • Én richten we ons in deze 1e bijeenkomst op de uitvoering ervan op één specifiek indicatiegebied: de longen met alle bijbehorende longklachten.


De TCM (Traditionele Chinese Geneeskunde) vormt een belangrijk onderdeel van deze Workshop

Hierdoor zijn de mogelijkheden niet alleen lokaal (weefselverhardingen), maar reikt de werking via de meridianen dieper; tot in de organen. TCM informatie biedt tevens de mogelijkheid zelfstandig de schröpf-locaties te kunnen beredeneren.

Tijdens de vervolgbijeenkomst (later in het jaar) komen andere toepassingsgebieden aan de orde zoals: Hoge RR, Tenniselleboog, RSI, frozen shoulder, algemene zwakte, vervuiling door opgeslagen afvalstoffen.


Heb je nóg meer belangstelling: Tijdens een 3e bijeenkomst behandelen we het schröpfen bij cellulitis, gal- en leverklachten, knieklachten, maagklachten, migraine.

Workshop Schröpfen / Cupping Deel 1
Workshop Schröpfen / Cupping Deel 2
Workshop Schröpfen / Cupping Deel 3